A Prérifarkasokból "Szelíd motorosok" lettek
2021. március 29. írta: teacher45

A Prérifarkasokból "Szelíd motorosok" lettek

1967-ben alakult az amerikai STEPPENWOLF nevű hard/heavy rock együttes.

"Az örök motoroshimnusz büszke tulajdonosai"

Hermann Hesse 1927-ben írt, Nobel díjas regényének címéből kölcsönzött John Kay, amikor 1967-ben Kaliforniában zenekart hozott létre az egykori kanadai Sparrow tagjaiból. Az ország és a névváltás mellett a zenéjük is lényeges változáson ment át. A bluestól eljutottak egy teljesen egyéni, a szokásosnál keményebb rhythm & blues hangig. A Steppenwolf sikerét nagyban elősegítette, hogy az Easy Riders magyarul a Szelíd Motorosok című film zenei rendezője révén két számuk a The Pusher és a Born To Be Wild bekerült a film dalai közé.

Az együttes legnagyobb sikere a Born To Be Wild lett, amely később szinte védjegye lett a bandának. Sorra készültek a kitűnő korongok, amelyeken olyan nagyszerű alkotások voltak, mint a Magic Carpet Ride, Rock Me, vagy a Sookie Sookie. Az együttes zenéje érdekesen ötvözte a hard rock hangzást, a keményebb riffek hatását a rhythm & blues ritmus-, illetve dallamvilágával. Az így keletkezett meghatározó zene jelentős értéket képviselt.

A Steppenwolf korai albumai mind aranyalbumok lettek. Monster (Szörny) című 1970-es lemezük a "bikerek" (motorosok) világának bemutatása, s mint a cím is mutatja - már nemcsak a "szelíd"motorosokról szólt. Még ugyanebben az évben megjelentették első koncertalbumukat. A következő lemez címe mindössze egyetlen szám, a 7-es. Ez a címváltás rossz ómen lett, ugyanis az együttes még abban az évben feloszlott. John Kay, az együttes alapítója egy év múlva elkészítette első szólólemezét.

A német származású John Kay 1944 április 12-én született és Joachim Krauledat néven látta meg a napvilágot. 1948-ban vándorolnak Kanadába ahol a gimnáziumi tanára aki képtelen volt a nevét kiejteni, keresztelte át John Kayre. 1971-ben John Kay új tagokkal ismét létrehozta a Steppenwolfot. Az új Prérifarkasokkal azonban már nem tudták a régi sikereket megismételni. Egyedül Kay maradt az állandó tag, a falka maga folyamatosan változott. A koncerteken a sikerek, főleg a Born To Be Wild még lázba hozta a közönséget, de rajongók száma folyamatosan megcsappant. A Steppenwolf másodszor is kritikus helyzetbe került, és újból csak is feloszlott, s Kay ismét újabb szólólemezt készített. A rockzenei körforgás röviddel ezután éppen Németországban hozta össze a zenekar tagjait, akik egy koncert erejéig ismét Steppenwolf néven léptek fel. Az előadás magyar vonatkozása az, hogy az 1978-as fellépésen az előzenekar a Piramis volt.

1990-ben ismét összetalálkoztak és a "Rise And Shine" (Felemelkedés és Ragyogás) című új albummal és a régi legendás optimizmussal indultak világkörüli turnéra. A koncertsorozat egyik állomása Budapest volt, ahol 1990. november 25-én adtak egy emlékezetes koncertet, amelynek fénypontja természetesen a Born To Be Wild volt. Az együttes lelke mindvégig a német John Kay maradt, aki 1994-ben kiadta önéletrajzát: Magic Carpet Ride: The autobiography of John Kay and Steppenwolf. A banda tagjai ma is a zenei "business" világában dolgoznak változó sikerrel és néha-néha egy nosztalgiafellépés erejéig még összejönnek. már csak azért is, hogy ismét elhangozzék az örök dicsőségét hozó motoroshimnuszuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://music.blog.hu/api/trackback/id/tr7116484086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása