Ne hagyd ABBA
2021. december 25. írta: teacher45

Ne hagyd ABBA

Már 70 év felett az ABBA együttes tagjai

"Nincs olyan '74 utáni poplexikon, ami ne az ABBA együttessel indítana"

A kvartett női tagjai a hatvanas években kezdték pályájukat szólóénekesként, míg Björn Ulvaeus 17 évesen a Hootenanny Singers vezetője, Benny Anderson pedig a nemzetközi hírnevű The Hep Stars orgonistája volt. Benny és Anni-Frid 1970-ben, Björn és Agnetha 1971-ben találkoztak. Az ABBA nevet 1973-ban vették fel, a keresztnevük kezdőbetűjének összeolvadásából alkották. Igazán ismertté 1974-ben az Euroviziós fesztivál jóvoltából váltak, ahol a "Waterloo" című dalukkal megnyerték a versenyt. A dal Európán kívül Amerikában is Top 10-es siker lett, s az 500 millió nézőnek köszönhetően a családias imázzsal, a jólápoltsággal, a békés, derűs, közvetlen zenekari összképpel jelentkező formáció szinte napok alatt világhírű lett.

Az Anderson-Ulvaeus szerzőpárosnak, a "frontemberként" nézőcsalogató lányoknak, a nagyszerű menedzselésnek köszönhetően az elkövetkező öt évben bármit csinált az Abba, az arannyá változott. Kislemezeik, mint az SOS, a Dancing Queen, a Mamma Mia, a Fernando, a Knowing Me-Knowing You, a Money, Money, Money és még sorolhatnánk őket, és nagylemezeik világszerte aranylemezzé "értek". az ABBA az első európai, de nem angolszász együttesként, éveken át a toplisták élén szerepelt.

A 80-as évek elején a punk, majd a new wave nyomán jelentkező stílusváltozások az Abba immár egy évtizedes sikersorozatát is megszakították. A tagok - elsősorban Agnetha és Anni-Frid - szólólemezeket készítettek, majd a családi kapcsolatok felbomlása után a zenekar is eltűnt a nemzetközi popéletből. Szólópróbálkozásaik meg sem közelítették a zenekar sikerét, s az Anderson és Ulvaeus által komponált "Chess" című musical sem aratott akkora sikert, mint azt remélték. 1986-os nyilatkozataik szerint elképzelhető volt, hogy az évtized végére ismét összeáll a "családi" vállalkozás, amelyet felállásban, zenei és színpadi világában is számos együttes követett.

1992-ben ismét kitört az Abba láz. Először az "Abba Gold" címen jelent meg válogatásuk, ezután 1993-ban jött a "More Abba Gold" című lemez, amelyek a hihetetlenül termékeny zenekar legjobb slágereit tartalmazták. Az ABBA utánzóknak és slágereik újrafeldolgozásának se szeri se száma, emellett komoly kereskedelmi durranás volt 2008-ban a "Mamma Mia" című film, mely megmutatta, hogy a slágergyárosok zenéje igenis időtálló, s dallamaik ma is éppolyan frissek. és szívhez szólóak, mint voltak születésük éveiben, s hallgatóságuk az évek múlásával sem csökken.

A bejegyzés trackback címe:

https://music.blog.hu/api/trackback/id/tr8916792732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása